PROJECT MALIARAS

PROJECT MALIARAS

Ζωή σε άλλους πλανήτες

Υπάρχει εξελιγμένη ζωή πέρα από τον πλανήτη μας ή εξωγήινος πολιτισμός;


Το ερώτημα αυτό είναι λογικό και δεν «απαιτεί» καμία φανταστική ιστορία για να τεθεί. Ρωτάμε πολύ απλά, εάν οι προϋποθέσεις για να εμφανιστεί η ζωή βρίσκονται μόνο εδώ στη Γη ή σε περισσότερες περιοχές του Σύμπαντος. Ενός απέραντου Σύμπαντος, το οποίο περιλαμβάνει απίστευτο αριθμό άστρων και γαλαξιών σαν το δικό μας, όπως δείχνουν τα σύγχρονα επιστημονικά όργανα.Η καλύτερη απάντηση θα ήταν βέβαια, να ανιχνευθεί η ύπαρξη εξωγήινης ζωής με τα επιστημονικά μέσα τα οποία διαθέτουμε. Είναι γνωστό, ότι απλούστερες μορφές ζωής, σε μικροσκοπικό επίπεδο, έχουν αναγνωριστεί σε εξωγήινης προέλευσης πετρώματα. Εμείς δεν ερωτούμε για τέτοιες μορφές ζωής, αλλά για πιο εξελιγμένες και με ακόμα πιο μεγάλο ενδιαφέρον για την ύπαρξη εξωγήινου πολιτισμού. Τα τεχνολογικά μέσα τα οποία διαθέτουμε σήμερα είναι εκπληκτικά, όμως δυστυχώς δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα αναζήτηση.


NASA: Θα βρούμε εξωγήινους μέσα στην επόμενη δεκαετία


Οι πρώτες σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, είτε πρόκειται για αρειανά μικρόβια είτε για πράσινα ανθρωπάκια, δεν θα αργήσουν να έρθουν, προβλέπει η επιστημονική διευθύντρια της NASA.«Πιστεύω ότι θα έχουμε ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη ζωής πέρα από τη Γη εντός μιας δεκαετίας, και πιστεύω ότι θα έχουμε οριστικές αποδείξεις εντός 20 έως 30 ετών.Γνωρίζουμε πού να κοιτάξουμε. Γνωρίζουμε πώς να κοιτάξουμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις διαθέτουμε την τεχνολογία, και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την εφαρμογή της».Εξωγήινη ζωή θα μπορούσε να ανακαλυφθεί πρώτα στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα. Απέραντοι ωκεανοί πιστεύεται ότι κρύβονται κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης και του Γανυμήδη, δύο δορυφόρων του Δία, καθώς και στο φεγγάρι του Κρόνου Εγκέλαδο.Η NASA ήδη προγραμματίζει μια αποστολή στην Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να εκτοξευτεί το 2022 με κόστος 2,1 δισ. δολαρίων.Ενδείξεις αρχαίας μικροβιακής ζωής δεν αποκλείεται επίσης να εντοπιστούν στον Άρη, ο οποίος πρέπει να διέθετε κάποτε ωκεανούς. Το ρομπότ Curiosity της NASA ανακάλυψε πρόσφατα οργανικά μόρια, βασικό υλικό της ζωής, και η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της NASA στον Άρη, η οποία προγραμματίζεται για τη δεκαετία του 2030, θα μπορούσε να εντοπίσει μικροαπολιθώματα.Πέρα από τη δική μας κοσμική γειτονιά, οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει χιλιάδες πλανήτες από τη δεκαετία του 1990 ως σήμερα. Μικροί εξωπλανήτες στο μέγεθος της Γης είναι ακόμα δύσκολο να εντοπιστούν, σύμφωνα όμως με δεδομένα της αποστολής Kepler σχεδόν όλα τα άστρα στον ουρανό διαθέτουν πλανήτες, και οι βραχώδεις πλανήτες σαν τη Γη είναι περισσότεροι από τους αέριους γίγαντες όπως ο Δίας ή ο Κρόνος.Ο διάδοχος του Hubble θα μπορεί να εξετάσει τις ατμόσφαιρες εξωπλανητών αναζητώντας τη φασματική υπογραφή αερίων που θα μπορούσαν να έχουν παραχθεί από ζωντανούς οργανισμούς. Η μέθοδος που θα εφαρμόσει, που ονομάζεται φασματοσκοπία διέλευσης, αναλύει το αστρικό φως που περνάει μέσα από την ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη.


Η όψη της ζωής


Ισως θα πρέπει να ξεχάσετε τα πράσινα ανθρωπάκια με κεραίες της επιστημονικής φαντασίας. Οι εξωγήινοι - αν υπάρχουν- είναι πολύ πιθανό να μοιάζουν αρκετά με τους ανθρώπους, επειδή η βιολογική εξέλιξη θα τείνει να ακολουθεί παρόμοια και συγκλίνοντα μονοπάτια οπουδήποτε στο Σύμπαν. Οπουδήποτε ξεπηδά ζωή στο Σύμπαν, αυτή θα τείνει να μοιάζει με τη γήινη. Αρα αν κάποτε συναντηθούμε με εξωγήινους, μπορεί να μοιάζουμε σαν δύο σταγόνες νερό. Αλλά δεν θα μοιάζουν μόνο οι εξωγήινοι με μας. Στους δικούς τους πλανήτες, σύμφωνα με τον βρετανό επιστήμονα, θα ανθίζουν λουλούδια και θα κολυμπάνε καρχαρίες στις θάλασσες. Γενικότερα, πολλά είδη θα μοιάζουν με τα γήινα. Ο Κόνγουεϊ Μόρις έχει υποστηρίξει ξανά στο παρελθόν αυτή την μάλλον αιρετική άποψη (που δεν γίνεται ευρέως αποδεκτή από άλλους επιστήμονες) και αυτή τη φορά επανέρχεται στο ζήτημα. Περι ουφολογίας


Με τον όρο ουφολογία αναφερόμαστε σ’ένα κίνημα μαζικό που στο κέντρο του ενδιαφέροντός του βρίσκονται εξωγήινα νοήμονα όντα και η σχέση τους με την Γη και τους ανθρώπους. Το ρεύμα αυτό απέκτησε ένθερμους οπαδούς χάρη στα ΜΜΕ και την λογοτεχνία. Κινηματογραφικές ταινίες, βιβλία επιστημονικής φαντασίας κ.ά. εισήγαγαν στο παγκόσμιο κοινό την πίστη στην ύπαρξη εξωγήινων. Το αποτέλεσμα αυτής της προπαγάνδας ήταν η σύσταση επιστημονικών οργανώσεων με σκοπό την μελέτη του φαινομένου τωνUFO αλλά και η ίδρυση σεκτών που υπόσχονται επίλυση όλων των προβλημάτων του ανθρώπου μέσω της επαφής με τους εξωγήινους.

Ι σ τ ο ρ ι κ ή  α ν α δ ρ ο μ ή


Αν θα θέλαμε να εντοπίσουμε τις απαρχές αυτού του φαινομένου, θα διαπιστώναμε πως η στροφή του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας κοινότητας προς αυτή την κατεύθυνση έγινε μόλις στον 20ο αιώνα. Βεβαίως, γνωρίζουμε πως υπάρχουν μαρτυρίες για θεάσεις αγνώστου ταυτότητος ιπτάμενων αντικειμένων κι απ’ τους περασμένους αιώνες. Αυτό, ωστόσο, που κάνει αυτές τις μαρτυριές να διαφέρουν από τις σύγχρονες (20ουαι.), είναι το γεγονός της σύνδεσης των τελευταίων με εξωγήινα όντα. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι των περασμένων εποχών ποτέ δεν συνέδεσαν τα διάφορα ιπτάμενα αντικείμενα που αντίκρυζαν στον ουρανό με λογικά όντα από άλλους πλανήτες. Αυτό, όμως, άρχισε να συμβαίνει στον 20ο αι. όταν πλέον οι περισσότεροι είχαν επηρεαστεί από τα μηνύματα ποικίλων ταινιών και κυρίως λογοτεχνικών κειμένων που κινούνταν στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας. 


Ε ρ μ η ν ε ί α  φ α ι ν ο μ έ ν ο υ  U F O


Τα UFO είναι κάτι που έχει απασχολήσει πολύ κάθε είδους επάγγελμα (φυσικούς-αστρονόμους-ψυχολόγους-φιλοσόφους κ.ά.). Έτσι, έχουν γίνει ποικίλες απόπειρες ερμηνείας του εν λόγω φαινομένου. Μία πρακτική-λογική θεώρηση θα προέβαλλε τις περιπτώσεις απάτης που συνέβησαν τις τελευταίες δεκαετίες. Μία επιστημονική, θα επεσήμαινε τον ρόλο των φυσικών φαινομένων καθώς και των τεχνικών επιτευγμάτων που πιθανόν να είναι άγνωστα στον πολύ κόσμο. Επιπλέον, υπάρχει και η ψυχολογική θεώρηση των πραγμάτων. Σύμφωνα με αυτή, η πίστη του σύγχρονου ανθρώπου σε εξωγήινους είναι αποτέλεσμα της προβολής των συναισθημάτων του στον μυστηριώδη κόσμο του ουρανού ή ενδέχεται να είναι απόρροια παραισθήσεων ή ψευδαισθήσεων. Ακόμη, ο άνθρωπος νιώθει την ανάγκη να βρει κάποιον αλάθητο οδηγό που θα λειτουργεί κι ως πατέρας και σωτήρας του, κι αυτό θεωρεί ότι τό πετυχαίνει εάν πιστέψει στους εξωγήινους και την ευεργετική τους δράση.

Area 51

The United States Air Force facility commonly known as Area 51 is a remote detachment of Edwards Air Force Base, within the Nevada Test and Training Range.The special use airspacearound the field is referred to as a Restricted Area 4808 North .The base's current primary purpose is publicly unknown; however, based on historical evidence, it most likely supports development and testing of experimental aircraft and weapons systems (black projects). The intense secrecy surrounding the base has made it the frequent subject of conspiracy theories and a central component to unidentified flying object folklore. Although the base has never been declared a secret base, all research and occurrings in Area 51 are Top Secret/Sensitive Compartmented Information. In July 2013, following an FOIA request filed in 2005, the CIA publicly acknowledged the existence of the base for the first time, declassifying documents detailing the history and purpose of Area 51.Area 51 is located in the southern portion of Nevada in the western United States, 83 miles (134 km) north-northwest of Las Vegas. Situated at its center, on the southern shore of Groom Lake, is a large military airfield.The area around Area 51, including the small town of Rachel on the aptly named "Extraterrestrial Highway", is a popular tourist destination.
                                           5 Things you should know about area 51:
                                   https://www.youtube.com/watch?v=A_sJE_pcgO8

Βιοαστρονομία

Βιοαστρονομία είναι ο διεπιστημονικός κλάδος που εξετάζει το ζήτημα της υπάρξεως εξωγήινης ζωής, και ασχολείται με την αναζήτησή της. Οι Αστροβιολόγοι βασιζόμενοι σε υπολογισμούς  προσδιορίζουν σε 150.000 τους πλανήτες του Γαλαξία στους οποίους υπάρχουν συνθήκες ικανές για την ανάπτυξη ζωής. Η ανακάλυψη ολοένα και περισσότερων εξωηλιακών πλανητών και η μελέτη, όταν οι δυνατότητες το επιτρέψουν, της χημείας τους θα δώσει μια πιο καθαρή εικόνα για τη στατιστική πιθανότητα ανάπτυξης ζωής σε άλλους πλανήτες. Οι  αστροβιολόγοι ασχολούνται εντατικά προς συναγωγή συμπερασμάτων δυνατότητας ύπαρξης μορφών ζωής σε άλλους πλανήτες ή μεγάλους δορυφόρους, με διάφορες μεθόδους. Κυρίως εξετάζονται ο δυνατότητες ανάπτυξης της ζωής με βάση όχι το νερό ή το οξυγόνο,  αλλά άλλες χημικές ουσίες και ενώσεις, όπως η αμμωνία ή το υπεροξείδιο του υδρογόνου.

                                        What is Astrobiology?

                                       https://www.youtube.com/watch?v=eJTfcV1ZceE

Ερωτηματολόγιο

Στο παρακάτω ερωτηματολόγιο θα μας βοηθήσετε να συλλέξουμε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ζωή σε ξένους πλανήτες.


ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ εδώ


Μοιράσαμε σε ορισμένα τμήματα του σχολείου μας ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την ζωή σε ξένους πλανήτες! 
Τα αποτελέσματα του ερωτήματος :
1)  Εάν η ανθρώπινη ζωή στον πλανήτη γη πρόκειται για μία αποικία του ανθρώπινου είδους, το οποίο πιθανόν να ζει σε διαφορετικούς πλανήτες..
Α--- ΝΑΙ 37% 
Β--- ΟΧΙ 63%

2)  Εάν σε 50 με 100 χρόνια νομίζετε ότι το ανθρώπινο είδος θα έχει ανακαλύψει τρόπους για επιβίωση ή κατοίκηση σε ξένους πλανήτες...
Α--- ΝΑΙ 76%
Β--- ΟΧΙ 24%

3)  Εαν πιστεύουν ότι το ανθρώπινο είδος ανακαλύψει εξωγήινη ζωή σε άλλους πλανήτες , και αν θα είναι ικανό να επικοινωνήσει μαζί τους...
Α)--- ΝΑΙ 54%
Β)---ΟΧΙ 46%

4)  Σε ποιούς τομείς θα υπάρχουν ομοιότητες ή διαφορές των εξωγήινων όντων με το ανθρώπινο είδος:
ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ                                                 ΔΙΑΦΟΡΕΣ
-Σωματική εμφάνιση 26%                                  -Σωματική εμφάνιση 74%
-Πολιτισμικά στοιχεία 7%                                 -Πολιτσμικά στοιχεία 93%
-Συμπεριφορές 33%                                            -Συμπεριφορές 24%
-Τεχνολογία 20%                                                -Τεχνολογία 80%


Τρεις λόγοι για τους οποίους είναι δυνατή η ύπαρξη ζωής στο διάστημα:

1. Το νερό δεν είναι σπάνιο, αλλά σύνηθες
Μέχρι πρόσφατα, το νερό θεωρούνταν σπάνιο στο διάστημα, αλλά όχι πια. Σύμφωνα με τον James Green, διευθυντή του τμήματος Planetary Science της NASA στην Ουάσιγκτον, «αυτό που βρίσκουμε εκεί έξω είναι πως το νερό υπάρχει παντού».
Οι επιστήμονες πίστευαν ότι η επιφάνεια του Άρη ήταν απόλυτα ξηρή μέχρι το 2011, όταν παρατήρησαν σκούρες γραμμές που μεγάλωναν τους θερμούς μήνες, υποχωρούσαν το χειμώνα και επανεμφανίζονταν την άνοιξη, υποδηλώνοντας πιθανόν έναν εποχιακό κύκλο πάγου-τήξης.
Το Νοέμβριο του 2012, μια ομάδα ερευνητών της NASA αποκάλυψε ότι ο Ερμής διαθέτει περισσότερους από 100 δισεκατομμύρια κυβικούς τόνους παγωμένου νερού στους μόνιμα σκοτεινούς κρατήρες του, ενώ ακόμα και το φεγγάρι, που θεωρούνταν παλιά το πιο ξηρό μέρος στο ηλιακό σύστημα, έχει έναν ενεργό κύκλο νερού, κάτι που οι επιστήμονες ανακάλυψαν το 2010.

2. Η ζωή είναι πιο ευέλικτη από ό,τι πιστεύεται
Ο ήλιος δεν σταματά ποτέ να λάμπει το καλοκαίρι της Ανταρκτική, γι’ αυτό η μέρα και η νύχτα δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη διαφορά. Ο Brent Christner, ειδικός επιστήμονας της κρυοβιολογίας, ταξίδεψε μέχρι την Ανταρκτική για να βρει μικρόβια που ζουν στο αιώνιο σκοτάδι.
Αποτέλεσμα εικόνας για βακτηρια στα βαθη των ωκεανωνΟ ίδιος και οι συνεργάτες του πέρασαν μήνες στο σταθμό McMurdo, προετοιμάζοντας ένα σύστημα τρυπανιού για να φτάσουν προς τη λίμνη Whillans, που είναι μια λίμνη θαμμένη κάτω από περίπου 800 μέτρα βάθος πάγου. Τελικά, το τρυπάνι, χρησιμοποιώντας ζεστό νερό, έφτασε στη λίμνη μέσα σε 30 ώρες. Ένα δείγμα αυτής που συλλέχθηκε πήγε στο εργαστήριο που είχε στηθεί στην επιφάνεια και ο Christner είδε με μεγάλη του χαρά ότι υπήρχαν ίχνη βακτηρίων που ευδοκίμησαν και άντεξαν στη λίμνη, αποκομμένα από την επιφάνεια της Ανταρκτικής για χιλιάδες χρόνια.
Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν πώς κατάφεραν αυτά τα μικρόβια να αντέξουν στο χρόνο και να επιβιώσουν στο σκοτεινό και παγωμένο νερό, αλλά η ανακάλυψη τους είναι πολύ σημαντική, γιατί δείχνει οι οργανισμοί μπορούν να αντέξουν στα πιο βαθιά σημεία ενός ωκεανού, στην πιο ξηρή έρημο και στο αλμυρότερο νερό που υπάρχει στον κόσμο.

3. Οι πλανήτες είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερους πλανήτες και όπως αναφέρει ο Michio Kaku, θεωρητικός φυσικός στο City College της Νέας Υόρκης «για πολύ καιρό πιστεύαμε ότι υπάρχουν ορισμένοι συγκεκριμένοι πλανήτες κι αυτό ήταν όλο. Οτιδήποτε πέραν αυτού ήταν απλώς εικασία, γι’ αυτό ήταν σοκ όταν βρήκαμε ίχνη άλλων πλανητών, όμως όσο περνάει ο καιρός ο κατάλογος των πλανητών μεγαλώνει».
Φυσικά, τα εύσημα ανήκουν στο διαστημικό τηλεσκόπιο του Kepler, που άρχισε να λειτουργεί το 2009, ακολουθώντας την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο, με κύριο έργο να μετρήσει το φως που προερχόταν από κάθε άστρο και υπομονετικά να περιμένει να σκοτεινιάσει προσωρινά, ανακαλύπτοντας έτσι ότι ο πλανήτης έχει έκλειψη από εκείνη τη μεριά. Πλέον, το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο έχει ανακαλύψει μέχρι στιγμής 2.740 πιθανούς πλανήτες, ωστόσο τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν από περαιτέρω μελέτη. Αν όμως η πρότερη εμπειρία είναι ενδεικτική, το 90% των στοιχείων θα αποδειχθούν αληθινά. Εικάζοντας από τα ευρήματα του τηλεσκοπίου, οι αστρονόμοι θεωρούν πια ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια πλανήτες στο γαλαξία μας.
Νερό στον Άρη


Ένα παράδειγμα ακρέων συνθηκών ζωής στον πλανήτη μας:

McMurdo Dry Valleys

Ενδολιθικά βακτήρια έχουν βρεθεί ζουν στην ξηρά κοιλάδες, προστατευμένη από τον ξηρό αέρα στο σχετικά υγρό εσωτερικό των πετρωμάτων. Το νερό από τους παγετώνες παρέχει την κύρια πηγή των θρεπτικών συστατικών του εδάφους. Οι επιστήμονες θεωρούν το μέρος ίσως το πιο κοντινό  χερσαίο περιβάλλον στον πλανήτη Άρη, και συνεπώς μια σημαντική πηγή γνώσεις σχετικά με πιθανή εξωγήινη ζωή.Αναερόβια βακτήρια των οποίων ο μεταβολισμός βασίζεται σε σίδηρο και θείο ζουν σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν κάτω από το παγετώνα Taylor. Παλαιότερα θεωρούσαν ότι η άλγη ήταν χρωματισμένο ερυθρό τον πάγο που ξεπροβάλλει στο Falls του αίματος,αλλά είναι πλέον γνωστό ότι η χρώση προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα του οξειδίου του σιδήρου. 
Πλανητική Κατοικισημοτητα

Για να υπαρξει ζωη σε αλλους πλανητες πρεπει φυσικα να τηρουνται ορισμενα κριτηρια τα οποια υποστηριζουν και επιτυγχανουν την υπαρξη ζωης ειτε ανθρωπινης ειτε εξωγηινης μορφης σε αυτους.Ορισμενα απο αυτα οπως παρουσιαζονται απο την επιστημη σημερα ειναι τα εξης:

Όγκος                                                                                        
    Οι πλανήτες με ελάχιστη μάζα είναι κακοί υποψήφιοι για την υποστήριξη ζωής για δύο κυρίως λόγους.Πρώτα από όλα, η χαμηλή τους βαρύτητα κάνει την κατακράτηση της ατμόσφαιρας δύσκολη. Τα μόρια της ατμόσφαιράς είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν την ταχύτητα διαφυγής με την οποία θα χαθούν στο διάστημα υπό την επίδραση του ηλιακού ανέμου ή κινούμενα από σύγκρουση. Οι πλανήτες χωρίς πυκνή ατμόσφαιρα δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ύλη για την στοιχειώδη βιοχημεία, έχουν ελάχιστη μόνωση και φτωχή μεταφορά θερμότητας στην επιφάνεια τους (για παράδειγμα, ο Άρης, με την λεπτή ατμόσφαιρα του, είναι πιο ψυχρός από ότι η Γη θα ήταν αν βρισκόταν στην ίδια απόσταση από τον Ήλιο), και έχουν λιγότερη προστασία απέναντι στους μετεωροειδείς και την ακτινοβολία υψηλών συχνοτήτων.
     Κατά δεύτερο λόγο, οι μικρότεροι πλανήτες έχουν μικρότερες διαμέτρους και επομένως υψηλότερη αναλογία μεταξύ επιφάνειας και όγκου από ότι οι μεγαλύτεροι πλανήτες. Αυτά τα σώματα τείνουν γρήγορα να χάνουν την ενέργεια η οποία έχει παραμείνει από τον αρχικό σχηματισμό τους και καταλήγουν να είναι γεωλογικά νεκροί.Οι τεκτονικές πλάκες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικές, τουλάχιστον στη Γη όπου όχι μόνο η διαδικασία ανακυκλώνει σημαντικά χημικά στοιχεία και μέταλλα, αλλά επίσης αναπτύσσει την βιοποικιλότητα μέσω της δημιουργίας των ηπείρων και της αύξησης της περιβαλλοντικής πολυπλοκότητας, καθώς και βοηθά στη δημιουργία των συστατικών τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή του γήινου μαγνητικού πεδίου.
Τροχιά και περιστροφή

Όπως και με τα υπόλοιπα κριτήρια, η σταθερότητα είναι ένα σημαντικό κριτήριο για την αξιολόγηση της επίδρασης των χαρακτηριστικών της τροχιάς και περιστροφής ως προς την πλανητική κατοικησιμότητα. H εκκεντρότητα της τροχιάς αποτελείται από τη διαφορά μεταξύ της μέγιστης και της ελάχιστης απόστασης ενός πλανήτη από το άστρο του ηλιακού συστήματος του, διαιρεμένης με το σύνολο των δύο αυτών αποστάσεων. Είναι η αναλογία η οποία περιγράφει το σχήμα της ελλειπτικής τροχιάς. Όσο μεγαλύτερη η εκκεντρότητα τόσο μεγαλύτερες είναι οι μεταβολές της θερμοκρασίας στην επιφάνεια ενός πλανήτη. Αν και μπορούν να προσαρμοστούν, οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ένα όριο έως το οποίο μπορούν να αντέξουν στις συνεχείς μεταβολές, ιδιαίτερα αν οι μεταβολές καλύπτουν το σημείο τήξης και το σημείο βρασμού του κύριου υλικού το οποίο αποτελεί τον διαλύτη στον πλανήτη (π.χ. το νερό στη Γη). Εάν για παράδειγμα οι ωκεανοί της Γης συνέβαινε να βράζουν και κατόπιν να παγώνουν και να τηρούν αυτή την ακολουθία συνεχώς, είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή να αναπτύσσεται όπως αναπτύχθηκε. Όσο πιο σύνθετοι οι οργανισμοί, τόσο πιο μεγάλη ευαισθησία έχουν στις μεταβολές της θερμοκρασίας.[44] Η τροχιά της Γης είναι σχεδόν τελείως κυκλική, με την εκκεντρότητα της τροχιάς της να είναι λιγότερο από 0.02, και οι υπόλοιποι πλανήτες στο ηλιακό σύστημα (με την εξαίρεση του Ερμή) έχουν εξίσου χαμηλές εκκεντρότητες.

Γεωχημεία


Θεωρείται γενικά πως η όποιαδήποτε εξωγήινη ζωή που μπορεί να υπάρξει θα βασίζεται στη ίδια στοιχειώδη βιοχημεία όπως αυτή που βρίσκεται στη Γη, καθώς τα τέσσερα στοιχεία τα οποία είναι τα πιο βασικά για τη ζωή, άνθρακας, υδρογόνο, οξυγόνο, και άζωτο, είναι τα πιο κοινά χημικώς αλληλεπιδραστικά στοιχεία στο σύμπαν. Απλές βιογενείς ενώσεις, πολύ απλά αμινοξέα όπως η γλυκίνη, έχουν βρεθεί σε μετεωρίτες και στο διαστρικό μέσο (interstellar medium). Τα τέσσερα αυτά στοιχεία μαζί, αποτελούν το 96% της γήινης βιομάζας.
  • το στοιχείο του άνθρακα έχει την μοναδική ιδιότητα να μπορεί να υποστηρίξει χημικές ενώσεις οι οποίες ανοίκουν σε ένα τεράστιου εύρος πιθανών διαφορετικών δομών, κάνοντας το ένα ιδανικό υλικό για σύνθετους μηχανισμούς οι οποίοι σχηματίζουν ζωντανά κύτταρα.
  • το υδρογόνο και το οξυγόνο, με τη μορφή του νερού, αποτέλεσαν το δυαλιτικό υλικό μέσα στο οποίο εξελίχθηκαν οι βιολογικές διαδικασίες και σχηματίστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις που οδήγησαν στην εμφάνιση της ζωής.
  • η ενέργεια που απελευθερώνεται με τον σχηματισμό των ισχυρών ομοιοπολικών δεσμών μεταξύ άνθρακα και οξυγόνου, και γίνεται διαθέσιμη μέσω της οξείδωσης των οργανικών ενώσεων, είναι το καύσιμο όλων των σύνθετων μορφών ζωής.
  • αυτά τα τέσσερα χημικά στοιχεία μαζί αποτελούν τα αμινοξέα, τα οποία με τη σειρά τους είναι οι θεμέλιοι λίθοι των πρωτεϊνών, της ουσίας που απαρτίζει τους ζωντανούς ιστούς. Επιπρόσθετα, ούτε το θείο απαιτείται για την δημιουργία πρωτεϊνών, ούτε και ο φώσφορος για τον σχηματισμό του DNA και RNA, και οι φωσφορικές αδενοσίνες(adenosine phosphates) οι οποίες είναι χρήσιμες για το μεταβολισμό είναι σπάνιες.Κάποιοι από τους παράγοντες για κατοικησιμότητα
Νερό · Δραστηριοποίηση του υγρού νερού
 · Αποθέματα νερού ή πάγου κατά το παρελθόν
 · Αλμυρότητα, pH, και κανονικό δυναμικό οξειδοαναγωγής του διαθέσιμου νερού
Χημικό περιβάλλονΘρεπτικά συστατικά:
 · C, H, N, O, P, S, στοιχειώδη μέταλλα, στοιχειώδη μικροθρεπτικά συστατικά
 · Αζωτοδέσμευση
 · Διαθεσιμότητα και μεταλλολογία
Πληθώρα τοξίνων και θνησιμότητα:
 · Βαρέα μέταλλα (π.χ., Zn, Ni, Cu, Cr, As, Cd, κτλ, κάποια είναι χρήσιμα αλλά τοξικά σε υψηλές συγκεντρώσεις)
 · Ευρεία διασπορά οξειδωτικών εδαφών
ΕνέργειαΗλιακή (επιφάνειας και πλησίον της επιφάνειας μόνο)
Γεωχημική (υπό την επιφάνεια)
 · Οξειδοαναγωγικά σώματα
 · Ηλεκτρονιομειωτικά σώματα (reducing agents)
 · Kλίσεις ρέντοξ (redox gradients)
Ακτινοβολία · Θερμοκρασία
 · Ακραίες μεταβολές στην ημερήσια θερμοκρασία
 · Ισχυρή μικροβιοκτόνα υπέρυθρη ακτινοβολία
 · Κοσμικές ακτίνες και επιπτώσεις των ηλιακών καταιγίδων
 · Εναλλαγές των εποχών
 · Γεωλογική ανάλυση υποστρώματος
 · Υψηλές συγκεντρώσεις CO2 στο σύνολο της ατμόσφαιρας
 · Διακίνηση/μεταφορά των ανέμων, νερού, πάγων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου